Ако ћемо да будемо искрени, фудбал баш и не слови као спорт у којем има пуно представница лепшег пола. Због тога је ФИФА (Светска фудбалска федерација) презентовала Стратегију за убрзани развој овог спорта међу дамама, како би спречила полну дискримацију у њему и омогућила девојкама и женама да постану равноправни и пуноправни део фудбала.

Фудбалски клуб Динамо 1969 од настанка своје Академије фудбала, широм је отворио врата и девојчицама које желе да тренирају и уче „најважнију споредну ствар на свету“. Због тога у такмичарским екипама има и неколико девојчурака, које својим умећем и талентом на делу показују да за дечацима не заостају ни за милиметар.

У екипи састављеној од наших чланица и чланова рођених 2010. године и касније, голманка је Јована Девић. Објашњавајући то како се определила за фудбал, а не за неки други спорт који је својственији девојчицама, Јована је рекла:

-Одувек сам се више дружила с дечацима и, сваки пут када бисмо негде играли фудбал, ја сам била голман. Мама ми је рекла да Динаму недостају чувари мреже и решила сам да дођем и овде тренирам, посебно што је то српско-руски клуб, а ја Русију волим.

Мала Мирјана Бизумић дошла је у нашу школу пре четири месеца и каже да јој се тренинзи и друштво у њој јако допадају.

-Не бојим се ни једног дечака, волим да се с њима такмичим и надмудрујем и заиста ми је у Динаму јако лепо – додала је Мирјана.

Насмејана, десетогодишња Сара Варга, саслушала је своје другарице и додала:

-Одувек сам желела да тренирам фудбал, али моја мама се с тим баш и није слагала. Када смо видели да се тренинзи Динама одржавају на терену Борца који нам је у комшилуку, дозволила ми је да кренем на њих и све ми се ово много свиђа – објаснила је Сара, која, како је додала, игра у нападу.

Исидора Јовановић је наша најмлађа саговорница, има само осам година и признаје да фудбал воли.

-У Динаму је јако добро друштво и тренирам већ неко време. Допада ми се и наставићу да вежбам, а позвала бих и остале моје другарице да нам се придруже, јер знам да ће им у нашем друштву бити лепо – казала је Исидора.  

Ива Пајко је, како нам је открила, први пут је дошла на тренинг у Динамо и одграла и прву утакмицу.

-Као мала, стално сам с татом играла фудбал, свидело ми се и пожелела сам да кренем на тренинге. Учинила сам то у ЖФК Војводина, а данас сам гостовала у Динаму и, морам да признам, јако ми се овде допало – рекла је Ива.

То су, дакле, само неке од девојчица које тренирају у ФК Динамо 1969, али су већ успеле да додатно улепшају укупну слику о нашем клубу. Њихови осмеси, лепота, али, богами, и фудбалско умеће, попут прелепих цветића, очарали су све у клубу и због тога, на крају приче за наш сајт, углас су поручиле друштву из краја и школе:

-Дођите у ФК Динамо да заједно тренирамо и дружимо се. Сигурне смо да се нећете покајати!